Natamning

Amning om natten

Børn har brug for at blive ammet i løbet af natten. I midten af det forrige århundrede var det praksis, at nyfødte børn blev passet af sygeplejerske om natten, mens mor "fik lov at sove", men denne praksis havde store negative konsekvenser for amningen. Nyfødte kan godt tage lange søvnstræk selv, men oplever man lav produktion, eller lav vægtstigning, er det vigtigt at vække barnet til amning i løbet af natten. Ofte har børn behov for den mad og tryghed, som natamningen giver dem, indtil de er 1 år eller mere, ifølge vores og mange andres erfaringer. Børn får ikke en dårligere kvalitet søvn ved at blive ammet i løbet af natten.

 

Grunde til natamning

Sult: Modermælk er hurtigt fordøjet, og små børn har små mavesække. Det betyder, at børn har brug for hyppige måltider. Derfor er det naturligvis at forvente, at de har brug for at blive ammet i løbet af en lang nat.

Mælkeproduktion: Moderens mælkeproduktion er også afhængig af at blive stimuleret døgnet rundt de første flere måneder. Det vil sige, at hvis hun oplever for lidt mælk, er det vigtigt at amme så hyppigt som muligt, også om natten. Det er helt i orden at vække en sovende baby for at amme, hvis der går mere end 3 timer imellem, især med nyfødte. Hvis moderen oplever ubehag med overfyldte bryster i løbet af natten, vil det også være en god løsning at amme nogle gange om natten.

Følgende citat er fra side 74 i "Amning - en håndbog for sundhedspersonale" udgivet i 2008 af Sundhedsstyrelsen:

"Da prolaktinniveauet er højere om natten end om dagen, bliver mælkepro-duktionen ekstra stimuleret ved natamning [Cregan 2002]. Hvis moderen ikke ammer om natten, vil det fyldte bryst hæmme mælkeproduktionen, se afsnit 3.1.3."

Derudover er der meget, der taler for, at det ikke er sundt for spædbørn at sove for længe uden at vågne let og blive ammet. Søvnforsker Jim McKenna har lavet nogle interessante studier, som man kan læse om her.

 

Hyppighed

Størstedelen af børn har brug for at amme flere gange i løbet af natten. Når de er spæde, bør de ammes hyppigt, mindst hver 3. time. Lidt større børn kan ammes, så ofte de har behov for - der er ingen faste regler.

 

Råd til natamning

  • Sov sammen med barnet - så vågner du med det samme, barnet har brug for at amme. Hverken du eller barnet behøver vågne helt op, hvilket gør det lettere for Jer at falde i søvn igen. I kan begge sove, mens du ammer. Måder at ligge ned og amme er beskrevet nedenfor.
  • Undlad at kigge på uret. Det kan gøre dig stresset at se, hvor længe der er til, at barnet vågner og hjælper dig ikke.
  • Undlad at tælle amninger. Der er ikke noget fast tal for, hvor mange gange der er normalt - det varierer fra barn til barn, og det er ikke tegn på, at dit barn ikke får nok fra din mælk, hvis h*n ammer mange gang i løbet af en nat.
 

Liggende amning

Det kan lette natamningen betydeligt at amme, mens man ligger i sengen. De fleste kvinder vil kunne sove videre, mens barnet bliver ammet og derved minimere tabet af nattesøvn. Liggende amning kan volde lidt begyndervanskeligheder, men det er anstrengelserne værd at lære det Her er nogle tips:

Prøv at lægge dig på siden med din baby ud for det bryst, der ligger nederst. Læg din arm under hovedet, eventuelt under hovedpuden, som gerne må være høj, mens du ammer. Sørg for, at din baby har hovedet bøjet lidt bagover, så h*n har næsen fri fra dit bryst. Læg gerne babys krop helt tæt ind til dig og pak eventuelt dynen om bagved babyen, så h*n ikke triller rundt.

Det er naturligvis vigtigt at skifte bryst, når der ammes flere gange i løbet af en nat. Det kan man gøre på to måder:

  • Når man ammer fra det nederste bryst, skal man ligge halvvejs på siden/om mod ryggen, afhængig af ens brysterns størrelse. Når man ammer fra det øverste bryst, skal man så bare læne sig mere om mod ens mave, igen afhængig af brysternes størrelse. Når du ammer fra det øverste bryst, skal baby også ligge mere om mod ryggen end på siden for at få godt fat.
  • Man kan også skifte side hver gang. Dette gøres nemmest ved at holde baby ind til sig og rulle over på den anden side, mens h*n ligger på ens mave. Men andre vil måske foretrække, at baby ligger samme sted hele natten, fx i midten af sengen, hvis der ikke er truffet forholdsregler for sikkerhed, så h*n kan trille ud.

 

Videoptagelse af natamning

 

Sikkerhed ved samsovning

Det er ikke farligt at sove sammen med sit barn, hvis man tager sig nogle forholdsregler. For eksempel skal man selvfølgelig aldrig sove med sit barn, hvis man er alkohol- eller stofpåvirket – især et helt lille barn. Nogle siger også, at svær overvægt kan være et problem, men dette er muligvis en skrøne. Overleveringer fra gammel tid om kvinder, der lå deres børn ihjel, er muligvis historier om en frygtelig tid, hvor kvinder sommetider fik flere børn, end de havde lyst/råd til, og derfor 'kom af med dem' på denne måde. OBS. Vandsenge er dog højst uegnede til samsovning med børn!

Man kan nemt sikre sin seng meget imod, at barnet kan falde ud:

Sørg for eksempel for, at sengen er skubbet helt op til et hjørne, så baby enten ligger mellem forældrene, eller mellem mor og væggen.

Alternativt kan man sørge for, at kanten på sengen er forsynet med et sengegærde.

Man kan endda sy en sikring: Brug et stort lagen, som du folder ind fra siden ca. 30 cm og laver en stikning hele vejen ned. Du har nu lavet en slags løbegang, hvori du kan stoppe en sammenrullet dyne. Læg den, så den ligger på sengen, ud til kanten (men et lille stykke inde), og lad resten af lagnet gå ind i sengen. Du og baby ligger så på lagnet, hvilket holder pølsen på plads ved kanten af sengen.

 

Stop af natamning

Man kan godt stoppe med at amme om natten uden at stoppe amningen helt. Er barnet under 1 år vil det dog oftest være mest hensigtsmæssigt at fokusere på, hvordan man kan skære ned fremfor helt at stoppe natamning. Tiltag som mere amning i dagtimerne kan hjælpe, hvis barnet "marathonammer" om natten for at indhente kalorier, fordi det ammes mindre i dagtimerne pga. et for stort indtag fedtfattig fast føde. Man kan også fokusere på at mor får mere søvn, ved at arbejde på hvordan hun kan sove, imens barnet ammes.

Moderen bør ikke lade sig presse til at stoppe natamningen - det bør være hendes egen beslutning. Der er ikke noget galt i at vente, til barnet selv holder op med at efterspørge amning.

Hvis mælkeproduktionen er høj, kan natammestop forårsage betydeligt ubehag for moderen. Hvis man oplever tilstoppede mælkegange, brystbetændelse eller lignende, bør man naturligvis gå tilbage til at amme i løbet af natten og så eventuelt trappe ned i stedet for et fuldstændigt stop.

 

At sove igennem

Der er tilsyneladende et stort pres på forældre i Danmark/vesten for at få børn til at sove igennem, helst så tidligt som muligt. Det er et kulturelt betinget pres, som står i skarp modsætning til moder og barns biologi. Moderen har brug for at amme barnet i løbet af natten for at vedligeholde en stor produktion af mælk, og barnet har et meget vigtigt behov for mad i løbet af en lang nat. Der er brug for øget viden om dette, blandt nye forældre, deres forældre såvel som blandt sundhedsfaglige for at komme dette pres og denne misopfattelse af god søvn til livs.

 

 

Kilder:

-