Genetablering af amning

Det er muligt at genetablere amning, både efter kortere og længere afbrud, for eksempel på grund af ammestrejke, medicin, sygdom eller andet. Ligeledes er det muligt for en kvinde at etablere amning af et adopteret barn, det vil sige uden at kvinden har gennemgået graviditet eller fødsel.

Hvad kræver det at genetablere amningen?

Groft sagt kræver det to ting;

1) en tilstrækkelig stimulation af brystet til at udløse blandt andet hormonet oxytocin, så nedløbsrefleksen aktiveres og mælken igen produceres i brystets mælkekirtler.

2) at barnet lærer eller genlærer korrekt sutteteknik, samt at forbinde brystet med tryghed og velvære.

Husk hele tiden på, at amning ikke kun handler om ernæring - det handler i lige så høj grad om nærhed, tryghed og kærlighed mellem mor og barn.

Selv med en lav mælkeproduktion vil barnet have store fordele af amningen

    beskyttelse mod sygdomme, allergi og virus (via antistofferne i mælken)

    udvikling af mund/tunge der styrker for eksempel sproglig udvikling (via den specifikke sutteteknik et ammebarn bruger når det dier)

    trygheden ved hud-mod-hud kontakten under amningen og

    ernæringsmæssige fordele, idet selv små mængder modermælk indeholder stoffer, som fx essentielle fedtsyrer der er vigtige for blandt andet hjernens udvikling

Som tommelfingerregel gælder, at jo yngre barnet er og jo bedre amningen var etableret inden ammestoppet, jo bedre er chancerne for at få et fuldt genetableret ammeforløb. Men selv mødre til større børn, samt adoptivmødre og mødre, der ikke havde en veletableret amning eller mælkeproduktion inden ammestoppet, kan med lidt indledende arbejde få gang i amningen igen. 

Hvor tit skal jeg tilbyde brystet?

Hvis barnet er interesseret i at sutte, så tilbyd barnet brystet så ofte som muligt, gerne mindst hver 2.-3. time eller oftere. Benyt enhver chance til at tilbyde brystet; som trøst, som hygge, som putteritual, morgenritual osv.

Tag gerne tøjet af dig selv og barnet og læg jer under dynen hud-mod-hud, så barnet har direkte adgang til brystet og mærker din kropsvarme og den tryghed det giver.

Selv hvis der i starten ingen mælk kommer, vil denne hygge-amning stimulere din mælkeproduktion. Jo mere, jo bedre.

Det kan være en god idé også at malke ud, enten med pumpe eller håndudmalkning, for yderligere at stimulere mælkeproduktionen.

Husk: ALDRIG at presse barnet til at blive ammet! Hvis det afviser brystet, så forsøg ikke at skubbe eller holde dets hoved mod brystet. Vent i stedet lidt og prøv så igen senere.

Hvad hvis barnet ikke vil tage fat?

Bliv ved med at tilbyde, uden at presse.

Sørg for masser og masser af hudkontakt; under dynen, i badet osv.

Start forfra: En nyfødt baby kan selv krybe op ad mors mave mod brystvorten og tage den i munden. Læg din baby på maven, og giv ro til, at søgeinstinktet bliver aktiveret.

Bær for eksempel barnet i slynge og hav i det hele taget barnet hos/på dig så meget som muligt og hele tiden med adgang til brystet.

Stimuler mælkeproduktionen ved at malke ud, enten med pumpe eller håndudmalkning. Den udmalkede mælk kan du give på kop, så barnet får glæde af modermælkens fordele.

Ting der kan forårsage lav mælkeproduktion

Visse ting, som for eksempel medicin, kan påvirke mælkeproduktionen i negativ grad. Det gælder blandt andet:

    begrænset adgang til brystet eller tid barnet ligger ved brystet

    brug af amme/suttebrik

    forkert sutteteknik hos barnet

    at undlade natamning

    at barnet bruger sut

    rygning

    prævention der indeholder hormoner, fx p-piller og hormonspiral

    lav blodprocent/jernmangel hos moderen

    hurtigt vægttab hos moderen

    medicin, fx antihistaminer, visse afføringsmidler, vægttabs-medicin og appetitundertrykkende medicin, høje doser af B6 vitamin.

    brystoperationer, fx reduktion eller silicone implantater, hvor mælkegangene har været skåret over og/eller hvor brystvorten er blevet flyttet

    hormonelle problemer, som fx hypothyroidisme

    tidlig introduktion til fast føde til barnet, dvs før barnet er fyldt 6 måneder

    graviditet, ofte ca halvvejs i graviditeten

    underudviklede mælkekirtler (obs: dette er MEGET sjældent)

 

Kilder: